Ajánlás: KEZDD EL A KETTLEBELLT!

Giryák

Kedves IBA tagok, Szimpatizánsok és tisztelt Érdeklődők!

Az International Bodyguard Association alapításának legfőbb motívuma és célja egy szakmai tárház, öttlettár létrehozása volt testőrök számára. Az IBA a testőrök és a biztonsági emberek számára nem határozott meg sem a közelharcra sem a fizikai erő és állóképesség fejlesztésére egy kötelező irányt. Csupán ajánlást. A szakemberek maguk dönthetik el, hogy a közelharcban történő jártasság eléréséhez milyen  rendszert vagy küzdőspotrot választanak pl.: karate, judo, ju-jutsu, krav-maga, vagy az IBA-ban ajánlott D.A.R.T. ami viszont speciálisan testőröknek lett kifejlesztve. De minden szakember tudja, hogy sem a közelharc területén, sem a fizikai erő és állóképesség területén nem bízhatja magát a véletlenre .

El is érkeztünk az ajánláshoz, ami kicsit talán provokatív, de hűen illik a stílusához: KEZDD EL A KETTLEBELLT! A kettlebell régi orosz nevén girya egy füles ágyúgolyóra emlékeztető vassúlyzó, amelynek első történeti említése jó 300 éves. Eredetileg takarmánymérésre használták.... Rengeteget tudnék írni róla, de ennek a cikknek nem ez a célja, a történeti háttérről, a módszer terjedéséről, korrekt szakmai útmutatásokról bővebben olvashatsz az alábbi weboldalon: www.kettlebell.hu

Az RKC azaz Russian Kettlebell Challenge rendszer kifejlesztője és vezető instruktora Pavel Tsatsouline. Pavel korábban az orosz spetsnaz-nál volt erőnléti edző. 1998 óta él az USA-ban, ahol a tradicionális orosz kettlebell edzésmódszeren alapulva kifejlesztette és létrehozta az RKC oktatási és instruktori programját. A rendszer olyannyira alkalmas erőnlét növelésére és megtartására, hogy a számtalan sportoló mellett speciális katonai és rendőri egységek, valamint az USA elnöki testőrsége is ezt használja erőnléti edzéseire. Azonban fontos megjegyezni, hogy az erőnlét fejlesztése mellett nagymértékben segíti a rehabilitációt, az emberi test vázszerkezetésnek, a gerinc egészségének megőrzését, javítását, nagyon hasznos az izülei mobilitás kialakításában, tartáshibák kijavításában.

Számomra régóta dillemma volt olyan testedzési módszer gyakorlása, amely fel tud készíteni és szinten is tud tartani a szakmámból adódó fizikai kihívásokra. Már az első benyomások is nagyon szimpatikusak voltak a kettlebellről olvasva. Nagyon hálás vagyok Lakatos Péternek, hogy 2007-ben behozta az RKC rendszert Magyarországra.  Így lehetőség nyílt minden érdeklődő számára, hogy ennek a tradícionális edzésmódszernek az autentikus vonalát tanulhassa. 2007 októberében egy tapasztalt instruktor irányítása mellett el is kezdtem a kettlebell edzéseket. Az első három hónapban heti két alkalommal, majd heti négy-öt alkalommal, egy-egy órás edzésekkel tréningeztem. Egész szervezetem megújult a kettlebell edzésmódszer eredményeképpen. Terhelhetőségem, izomzatom, izületeim, mintha kicserélték volna. A jelentős testzsircsökkenésről nem is beszélve. Fél év edzést követően ez év májusában bevállaltam az instruktori képzést és vizsgát, amelyet sikeresen le is tettem, így hát büszkén csatlakoztam az RKC instruktorokhoz. Számos okot fel tudnék sorolni a saját és számomra hiteles emberek tapasztalataiból amely miatt bátran és őszintén tudom ajánlani a kettlebell edzésmódszert. De itt és most egyetlen, azonban nagyon lényeges részt szeretnék kiemelni:

A kettlebell edzésmódszerben koncentráltan megvan mindaz, ami egy embert maximálisan képes felkészíteni a harc és a küzdelem fizikai és mentális kihívásaira. Talán ez lehet az oka, hogy aktív küzdősportolók és különleges alakulatok, speciális rendvédelmi feladatokat ellátó katonai és civil egységek hamarabb befogadják. A kettlebell edzéssel rövid idő alatt elérhető az a fiziaki és lelki állapot, amelyet a bevetésekkor átélt krízisek váltanak ki. Egyes erő-állóképsség tesztek, amelyekkel a kettlebellező bemérheti azt a szintet ahová eljutott olyan módon terhelik a szervezetet és az idegrendszert, mintha egy kritikus stresszhelyzetben kellene a maximut nyújtani. Ez nem túl kellemes, de számos haszna van és a rendszeres gyakorlásnak maradandó eredménye.

Egy lista a teljesség igénye nélkül, ahol alkalmazzák a kettlebellt:

- Magyarország: Köztársasági Őrezred; 34 Bercsényi Különleges Műveleti Zászlóalj;

- USA: Elnöki Testőrség; Szövetségi Túszmentő Egység - Hostage rescue Team; Marine Corps.

- Oroszország: Spetznaz.

- Izrael: Lotar.

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődést!

                                                                                                               Halász Csaba DART és RKC instruktor 

Rendszeres kettlebell edzések:

Esti: Power Gym Studio I. Rákoscsaba XVII. ker. Péceli út 156.

Reggeli: Power Gym Studio II. Kispest, Üllői út 206. 3.em.

Kontakt: halaszcsaba@kettlebell.hu

 

no more spam