Eltört az arcon csapott Berlusconi orra

Autóba menekitik a sérült Berlusconit

Viszonylag nyugodt éjszakája volt a kórházban Silvio Berlusconi olasz miniszterelnöknek, akit egy milánói nagygyűlésen vasárnap este úgy arcon csapott egy férfi, hogy kitört két foga és eltörött az orra. A 73 éves kormányfőt azonnal kocsiba tuszkolták és kórházba vitték, megműteni nem kellett.

A kormányfőt vasárnap este vérző szájjal tuszkolták kocsijába a testőrei, miután egy férfi megütötte. A 42 éves elkövető kezében a milánói dóm kicsinyített, fémből készült mása volt. A férfit elfogták, a BBC szerint korábban kezelték mentális zavarok miatt. Az olasz média jelentése szerint a nagygyűlésen még a támadás előtt kisebb dulakodás alakult ki a biztonsági őrök és rendbontók, bekiabálók között.

Berlusconi a váratlan ütés után földre esett, testőrei lábra segítették, majd autójához kísérték, ahonnan Berlusconi még jelezni akarta a tömegnek, hogy nincs nagyobb baj. Ezután a helyi, San Raffaele kórházba vitték, ahol egyik orvosa, Alberto Zangrillo megvizsgálta.

Zangrillo szerint akár hetekig is eltarthat, amíg Berlusconi teljesen felépül sérüléseiből. Az ütés következtében két foga kitörött, és az orra is megrepedt, ráadásul nagyon sok vért veszített - közölte a doktor. A kormányfőn CT-vizsgálatot végeztek, eddig azonban műtétre nem volt szükség. "Olyan nagy ütést kapott az arca, hogy két nagy sebet is szerzett a felsőajkán, az egyik külső, a másik belső sérülés volt, ezeket a sebeket elláttuk" - tette hozzá. Az orvos azt mondta, Berlusconi csak homályosan emlékszik az ütés pillanatára.

 Paolo Bonaiuti, a kormányfő szóvivője azt mondta, nagyon aggódik a "gyűlölet és agresszió légköre" miatt. A támadást elítélte Giorgio Napolitano olasz elnök és az ellenzéki Gianfranco Fini is, aki szerint "ez fekete nap Olaszország számára". "Minden politikai erő felelőssége, hogy biztosítsák, az ország nem tér vissza az erőszak éveihez". A radikális jobboldali Északi Liga vezetője, Umberto Bossi "terrorista akciónak" és "aggasztó jelnek" nevezte a történteket.

Berlusconit hétfőn megpróbálta elérni telefonon a támadó férfi apja, de nem tudott vele beszélni - tudta meg az Ansa hírügynökség. Egyelőre nem világos, hogy Berlusconihoz eljutott-e a telefon híre.

Az utóbbi hónapokban megnőtt a Berlusconira nehezedő politikai nyomás. Nem csupán magánéleti botrányaival foglalkozott a sajtó - fotók tanúsága szerint prostituáltakkal mulatott, majd felesége bejelentette, hogy elválik tőle -, vissza kellett utasítania a maffiával való kapcsolatáról szóló vádakat, és több büntetőügy is újraindult ellene, miután elbukott az a törvény, amely védettséget nyújtott neki. Egy héttel ezelőtt több tízezren tüntettek ellene Rómában - írja a BBC.

 

 

Forrás: Origo

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tanulságok

Bár a tettes bocsánatot kért és egyéb okokból sem minősithető terroristának, de azért érdemes elemezgetni a történteket. A haragos harcosunk egy jókora darab fémtárgyat szorongatott a kezében és fokozatosan megközelitette az elnököt. Tehát némi tervszerüség felfedezhető az események mögött. A tárgy méretéből min. 50dkg súlyra lehet következtetni. A dobás kivitelezéséhez felvett pozició több időt igényelt, mint egy célzott lövés leadása. Ha a tárgy a szemgödröt, közvetlenül az ornyerget, vagy a halántékot éri, akkor végzetes is lehetett volna. Tehát semmiképpen nem bagatelizálható a történet. Vip személy kisérése ilyen tömegben a testőrök egyik rémálma. De azért létezik jónéhány taktika, amely ezekre a helyzetekre lett kidolgozva. A video felvételek tanulsága szerint, teljes meglepetés volt a támadás, semmi megelőző mozgás nem figyelhető meg. Mindenki az elnököt figyelte, a testőrök is. Nagyon nehéz a középpontban lévő személyre nem figyelni, nem őt nézni. Azonban a tömegben elhelyezett biztositoknak ilyenkor az emberek arcán kell olvasniuk, testbeszédüket figyelni és egymással szemkontaktusban lenni. Ezt gyakarolniuk kell, elvileg. Az IBA módszerek számos ilyen elemet tanitanak...

Az olasz elnök nehéz hete

Bár nem vagyok nagy penge, de szerintem Berlusconi elmúlt hete egy nagyon megterhelő hét volt. pszichésen ki volt fáradva. karakteréből adódóan szereti a "nép" elismerését kivívni. a szolgálatot teljesítő kormányőrök feladata nem volt egyszerű, hiszen a tömeg nyomta a VIP-t. a veszélyes helyzet miatt lehet, hogy kerülni kellett volna a tömeget. esetleg ezt tanácsolni a VIP-nak.
üdv
Drummer

Az amatőr kihasználja, míg a profi keresi a lehetőséget

Az amatőr merénylő kihasználja a kínálkozó lehetőséget, míg a profi keresi, vagyis alaposan megtervezi tettét. Ez az IBA testőrképző oktatási centrumban sokszor elhangzott mondat úgy látszik olyan alapvetés, mely igazságtartalma csakúgy mint ötven évvel ezelőtt, napjainkban is fennáll. Ez a videofelvételen is látszik, de abból is egyértelmű, hogy az elkövető már bocsánatot is kért, tettét hirtelen indulattal magyarázta. Azt nehéz megítélni, hogy a testőrök konkrétan megelőzhették volna a támadást, de egy másik videofelvételen látszik hogy a fejek fölé kiemelve hajítja el a szobrot. Talán ha a testőrök nem mind a védett személyt (VIP)nézték volna, hanem valaki figyelte volna a tömeget is - ahogy azt az IBA oktatási módszereiben is ajánlja -, akkor elkerülhető, vagy megakadályozható lett volna a konkrét támadás.

Gávay Zoltán
IBA instruktor

Hozzászólások

Ezzel az eseménnyel kapcsolatban elsősorban a szakmában érintettek hozzászólására számitunk. De természetesen minden hozzászólásnak örülünk. Szakmai szempontból nagyon sok kérdés feltehető és az elemző munka tanulságai is rendkivül fontosak és hasznosak. Felhivnám a figyelmet a becsatolt video-ra is, amelyen látható, hogy lövedékálló mellénnyel, vagy kevlar lappal próbálja egy testőr kitakarni Berlusconit a tömeg elől, aki még a támadást követve sem a menekülésre koncentrál, hanem testőrei dolgát alaposan megnehezitve a tömeghez kiván szólni... Tehát mielőtt elkapáljuk a testőreit vegyük számitásba Berlusconi temperamentumát, viselkedéseit, az elmult időszakban történt provokativ felszólalásait is... szerk.

Ps.: megpróbálunk még egy videot mellékelni, amely alapján úgy tünik, hogy nem ütésről van szó, hanem egy  bizonyos fémtárgy (milánói dóm makett) erőteljes dobásáról közvetlen közelről. Ez további szakmai következtetésekre ad lehetőséget...

no more spam