Fekete 2009 - rekordszámú újságírót öltek meg a világon

Fekete 2009

Tavaly a világ 25 országában oltották ki sajtómunkás vérét, legutóbb Bulgáriában

Százhuszonegy újságírót öltek meg 2009-ben a világ 25 országában, s ez a szám 33 százalékkal magasabb, mint a 2008-as - közölte kedden a genfi székhelyű Press Embleme Campagne  nevű civil szervezet.
 2009 fekete év volt a sajtó számára a világon - hangsúlyozta közleményében Blaise Lempen, a PEC főtitkára.
A Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) összesítése szerint 2009-ben 137 újságírót, illetve médiaalkalmazottat (míg 2008-ban 109 áldozat volt) öltek meg szerte a világban. A 137 megölt médiaalkalmazott közül 113-an kifejezetten közvetlen célpontjai voltak a gyilkosságnak, 24-en pedig munkájuk végzése közben szenvedtek el halálos sérülést.
A riporterek között a legtöbb halálos áldozatot a Fülöp-szigeteken követelte egy novemberi mészárlás, amelyben 31 újságíró vesztette életét.

Mexikóban 13, Szomáliában 9, Pakisztánban 7, Oroszországban 6 újságírót öltek meg a most záruló esztendőben. Az előző évben még Irak, India és Mexikó volt újságírói szempontból a legveszélyesebb hely, mostanra azonban Oroszország is "felzárkózott" ezek közé.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kik a gyilkosok?

Elég döbbenetes ez a statisztika. Igy mi marad az ujságirásból? Egy kirakat szakma. Amelyben a hamis és állhirek fognak dominálni, legalább is a politikát érintő területeken. De abból elég sok van. Ha az aktuális hatalomnak ennyire fáj azon újságirók munkája, akik megpróbálnak feltárni dolgokat, nem marad bevállalós riporter, tudósitó, oknyomozó stb. És akkor még nem is beszéltünk a meghurcolt, megfélemlitett társaikról, akiket tönkretettek, meghurcoltak stb. Nálunk is volt már erre "néhány" példa. Egy egy esetben sikeres lehet egy szakmailag jól koordinált testőrcsapat a közvetlen védelmükben, de az őket támadó hatalomtól hosszútávon ki védi meg őket? Egy közelmúltban készült népszerü filmben, még hősünknek Jason Bourne-nek sem sikerült "emberünket" megvédenie. Pedig ő aztán..
Láthatjuk, hogy az esetek 2/3-ban meg akarták semmisiteni őket.. Ez egy üzenet a világban. Ha nem lépnek fel ellene sikeresen, rövidesen csak 100%-ban manipulált, kozmetikázott hirekkel lehet számolni. Persze a statisztikákat nem a demokráciák vezetik a gyilkosságok vagy meggyilkoltatások tekintetében, de sajnos őket sem kell félteni.

Cs.

no more spam